Hangosta Nuorgamiin, tässä on kymmenen tapaa pitää hauskaa pohjoisen auringon alla senttiäkään kuluttamatta.
Etsitkö tekemistä, joka ei maksa mitään? Tässä on kymmenen tapaa pitää hauskaa ilman rahaa.
1. Kesäsauna
Sinun ei tarvitse hikoilla suomalaisen kansallisen ajanvietteen, saunassa rentoutumisen hintaa. Vaikka monilla suomalaisilla on omat saunat, löytyy myös julkisia vaihtoehtoja.
Helsingin Verkkosaaren Sompasauna on vapaaehtoinen saunakeskus kaupungin sydämessä. Boheemi vaihtoehto ei ehkä vastaa joidenkin pääkaupungitovereidensa ritsiermpää tunnelmaa, mutta se korvaa sen yhteisöllisyydellä ja mukavuudella. Sompasauna tarjoaa suomalaisen kesämökin tunnelman kävelymatkan päässä Helsingin metrosta.
Sompasaunan säännöt ovat tavanomaiset jokaisessa suomalaisessa saunassa – älä heitä merivettä kiukaan päälle, muista pitää ovi suljettuna tullessasi ja poistuessasi ja yritä olla katselematta paljaita ruumiita. Muut säännöt ovat hieman Sompasaunakohtaisempia. Saunassa on piano, kitara ja muut soittimet paikan päällä, mutta saunalaisia pyydetään välttämään kovaäänisen musiikin soittamista omista kaiuttimistaan. Lisäksi Sompasauna on “saunarauhan” paikka, joka luo rentouttavan ympäristön kaikille vieraille. Yhteisö noudattaa nollatoleranssipolitiikkaa häirintää tai sopimatonta ja häiritsevää käyttäytymistä kohtaan.
Sauna suosittelee lahjoituksia, mutta voit tehdä vapaaehtoistyötä käteisen eron sijaan. Yhteisö etsii jatkuvasti ihmisiä hakkuun, roskien siivoamiseen, veden keräämiseen ja muihin saunoihin liittyviin palveluihin.
Sompasaunan lisäksi muita ilmaisia vaihtoehtoja on ympäri Suomea. Toinen vaihtoehto Helsingissä on Samposauna, yhteisötelttasauna, joka pomppaa ajoittain ympäri kaupunkia. Lisätietoja sen tapahtumista löytyy ryhmän Instagram-sivulta ja Telegram-kanavalta.
2. Ilmainen melonta
Etsitkö lompakkoystävällistä merimatkaa? Baltic Sea Plogging saattaa olla täydellinen ratkaisu sinulle.
Plogging – portmanteau ruotsinkielisistä sanoista roskien keräämiseen ja lenkkeilyyn, pllocka upp ja jogga – viittaa yleensä maalla tapahtuvaan toimintaan juoksemalla tien roskien siivoamisen yhteydessä.
Itämeri Plogging noudattaa tätä samaa konseptia, mutta sijoittaa harjoittelijat siivousmiehistön Itämereen. Järjestö tarjoaa hyväntekeväisyyteen kajakkeja, joissa on roskakorit, jotta ihmiset voivat kokea Itämeren ja samalla puhdistaa sen roskista.
Järjestöllä on useita kajakkipaikkoja ympäri maata, mukaan lukien Helsingin Mustikkamaan ja Vuosaaren uimarannat, Espoon Keilaniemi, Porin Yyterin uimaranta sekä Aurajoen varrella Turussa.
Melontajat ovat vastuussa roskasaaliinsa punnitsemisesta, lajittelusta ja ilmoittamisesta. Seikkailuun suositellaan aurinkovoidetta, hattua ja vesipulloa.
3. Villi uinti
Ei ole kesää ilman uimista “tuhansien järvien maassa”. Villi uinti ei ole vain hauskaa, vaan sillä voi myös olla positiivinen vaikutus sekä fyysiseen että henkiseen terveyteen.
Suomessa on yli 180 000 järveä, joista merkittävin on Saimaannorpan kotijärvi. Karjalan seudulla sijaitseva Saimaan 14 500 kilometriä pitkä rantaviiva tekee siitä paitsi Suomen suurimman järven, myös Euroopan neljänneksi suurimman makeanveden luonnollisen järven. Muita suosittuja järviä ovat Lappajärvi, joka muodostui meteoriitin osumisen jälkeen Etelä-Pohjanmaalla yli 70 miljoonaa vuotta sitten, sekä Pohjois-Lapin Inarijärvi, jonka uimavedet ovat maan kirkkaimpia ja puhtaimpia.
Jos suolavesi on sinun juttusi, Suomen rannikolla ja saaristossa on upeita sukelluskohteita. Hietaniemen uimaranta eli “Hietsu” on Helsingin suosituin uimaranta. Jos olet pääkaupungissa, on myös suhteellisen helppo paeta kaupungista ja suunnata läheiseen Hangon merenrantakaupunkiin. Bellevuen ja Plagenin rannat ovat alueen kaksi tunnetuinta uimarantaa.
Jos olet lännessä, Porin kaupungin lähellä sijaitseva Yyterin uimaranta on matalan ja lämpimän veden ansiosta lapsiystävällinen. Idässä, lähellä Kotkan kaupunkia, löytyy Kaunissaari. Suomessa on useita saaria nimeltä Kaunissari, joka tarkoittaa “kaunis saari”. Pyhtäällä, vain lyhyen venematkan päässä Kotkasta, on rauhallinen hiekkaranta, jossa on maalauksellisia kalastusmajoja, varmasti nimensä mukainen.
Suomen vedet ovat pääosin puhtaita ja turvallisia uida. Kesäviikkojen edetessä sinileväkukintoja voi kuitenkin alkaa kerääntyä. Katso lisätietoja vedenlaadun karttapalvelusta.
4. Käytä “jokamiehen oikeuttasi”
Asukkailla ja vierailijoilla on vertaansa vailla oleva pääsy luontoon maan lakisääteisen “jokamiehen oikeuden” ansiosta. Tämä konsepti avaa luonnollisia alueita kaikille vain muutamalla rajoituksella, mutta suurimmaksi osaksi se luo vapauden liikkua ympäri Suomen.
Yksi suosituimmista ja maukkaimmista tavoista hyödyntää tätä on marjojen poimiminen. Metsämarjoja voi poimia ympäri maata Helsingin kaupungin rajojen vadelmapensaista Lapin suiden lakkoihin. Marjasesonki alkaa heinäkuun puolivälissä ja päättyy syyskuun lopulla.
Yleinen nyrkkisääntö on poimia vain ne marjat, jotka voit tunnistaa. Joitakin turvallisia ovat vadelmat, mansikat, mustikat, lakat ja puolukat. Jos toivot marjakauden kestävän pidempään, voit suunnata huomiosi sieniin lämpötilojen viilentyessä.
Jokamiehenoikeus sallii vapaasti telttailun ja retkeilyn Suomen luonnossa muutamalla ehdolla. Luonnonharrastajien kannattaa huomioida telttailu yksityiskotien läheisyydessä, avotulen teko ilman lupaa (tai metsäpalovaroituksen ollessa voimassa) sekä puiden kaataminen tai vahingoittaminen.
Jos haluat tutustua joihinkin Suomen tarjoamiin luonnonnähtävyyksiin, maan 41 kansallispuistoon on vapaa pääsy. Kaikissa näissä puistoissa – Lapin majesteettisista tuntureista Suomen saariston saarille – on retkeilyreittejä, leirintäalueita ja muita mukavuuksia vierailijoille. Vaikka joihinkin puistoihin voi olla vaikea päästä, niin pääkaupunkiseudun Sipoonkorven ja Nuuksion puistoihin pääsee julkisilla kulkuvälineillä.
Kansallispuistojen ulkopuolella on myös muita paikallisia luonnonnähtävyyksiä. Helsingin sisällä vaellus rantakadun yli Lammassaareen luo upean visuaalisen kontrastin, ja Kalasatamassa on Suomen korkeimpien rakennusten näköetäisyydellä maan parhaita lintuharrastuksia.
Muita paikallisia nähtävyyksiä ovat Kummakiven ja Hämmäauteensuon tasapainokivi Saimaan alueella, Kanavuori Jyväskylässä ja Karhunpesänkivi, jäätiköiden kaivertama “karhuluola” Lapin Inarissa.
5. Kokeile geokätköilyä
Geokätköily on loistava ilmainen harrastus niin vanhemmille kuin lapsillekin.
Asiattomille geokätköily on samanlaista kuin raadonsyöjä, jossa osallistujat sijoittavat kätköjä GPS-koordinaateineen ja lataavat ne Geocaching.com-sivustolle (vaatii ilmaisen tilin). Muut pelaajat käyttävät sitten koordinaatteja ja muita verkossa annettuja vihjeitä näiden kätköjen paikantamiseen.
Usein kätköissä on lokikirja, jossa on niiden löytäjien nimet, ja toisinaan kätkössä saattaa olla pieniä palkintoja. On tapana jättää lahja, jos otat jotain.
Geokätköily on Suomessa varsin aktiivista, ja vaikka monet kätköistä ovat suomenkielisiä, niitä on mahdollista löytää englanninkielisillä vihjeillä.
Mahdollisia geokätköjä, joilla pääset alkuun, voisivat olla tämä sarja Helsingin Kampin autotalleissa (“autopalatseissa”), matka Tampereen lähiöissä ja tämä Rovaniemen aakkoshaaste.
6. Nauti näkymistä
Kukapa ei rakasta upeaa näkymää? Nappaa piknikkori tai nappaa auringonlaskua – tai Lapin tapauksessa – keskiyön aurinkoa. Suomi ei ehkä ole vuoristoinen, mutta se kompensoi sen runsailla kukkuloilla, puistoilla ja näkötorneilla eri puolilla maata.
Pääkaupungin suosittuja kohteita ovat Kaivopuiston kukkula, joka sijaitsee lähellä Eiran pastellivärisiä julkisivuja. Observatorio Hill Park (Tähtitorninvuori), joka on vain kivenheiton päässä Helsingin satamasta, tarjoaa upeimmat näkymät kaupungin keskustaan. Keskustan ulkopuolella ja 91 metriä merenpinnan yläpuolella on Malminkartanonhuippu, Helsingin korkein kohta ja 426 askelmansa ansiosta loistava paikka ilmaiselle treenille.
Pääkaupungin ulkopuolella Hämeenlinnan Aulangossa vierailee yksi maan upeimmista maisemista. Näkötornista avautuvan maiseman kerrotaan inspiroineen säveltäjä Jean Sibeliusta luomaan Suomen arvostetuimman sinfonian, Finlandian.
Vanhat vesitornit voivat myös tarjota upeat näkymät. Tutustu Tampereen Pyyninkin torniin ja Jyväskylän Harjun torniin.
7. Tutustu kirjastoon
Kirjastossa käynti voi olla juuri sopiva sateisen tai jopa lumisen kesäpäivä. Pelkästään Helsingissä on noin 40 yleistä kirjastoa, mukaan lukien arkkitehtuurin helmiä, kuten nykyaikainen Oodin keskuskirjasto ja uusklassinen Kansalliskirjasto Senaatintorin lähellä.
Kirjastot eivät ole vain suosittuja kirjojen ystävien keskuudessa, vaan ne ovat usein myös suosittu kohtauspaikka kaikenikäisille. Tämä johtuu siitä, että he tarjoavat usein ilmaisia tapahtumia, laitteita ja aktiviteetteja. Päärautatieaseman lähellä sijaitsevassa Oodissa on shakkipöytiä ja pelihuoneita, joissa voi pelata uusimmilla konsolilla sekä klassisilla 80-luvun videopeleillä. Jos mieliala vaatii askartelua, kirjastosta löytyy myös ompelukoneita ja 3D-tulostimia.
Muissa kaupungeissa ilmaisia kesätapahtumia ovat muun muassa Hangon Regatta, Rauman kulttuurinen Pitsiviikko, Kotkan merijuhla ja Omenakorjuutapahtuma Ahvenanmaalla.
Urheiluvälineitä ja työkaluja löytyy myös kirjastoista eri puolilta Helsinkiä, jos haluat kokeilla onneasi frisbeegolfissa, haluat ampua vanteita kaverin kanssa tai haluat lainata kuormapyörän liikkumiseen.
8. Mene maksuttomaan museoon
Monet museot Suomessa tarjoavat ajoittain ilmaisen sisäänpääsyn, mutta joihinkin ei koskaan peritä sisäänpääsyä.
Pääkaupungissa näitä ovat Helsingin kaupunginmuseo, Raitiovaunumuseo, Burgher’s House Museum ja monet muut. Tampereella Poliisimuseo on näkemisen arvoinen, äläkä missaa taidegallerioita Titanik ja Turun Taidetalo Turun joen varrella
Muissa museoissa, kuten Kansallisgalleriassa, on säännöllisesti ilmaisia päiviä, jolloin voit vierailla ilman sisäänpääsyä. Täydellinen luettelo noista Helsingin päivistä ja kellonajoista löytyy tältä sivustolta.
Ilmaisia museopäiviä ja -tunteja on myös Tampereella ja Turussa.
9. Vaeltaa ja ihmetellä
Kesä on aikaa, jolloin Suomessa kaikki herää eloon, eli kauniista ihmettelemisestä ei ole pulaa. Olipa etsimäsi kukkia, rakennuksia tai monumentteja, Suomen pienissä ja suuremmissa kaupungeissa on laaja tarjonta estetiikan ystäville.
Kasvitieteellinen puutarha löytyy useimmista Suomen suurimmista kaupungeista. Helsingin Talvipuutarha ja Rhododendron-puisto sekä Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ja Tampereen Hatanpään arboretum ovat osa puutarhoista, joissa kasvistoa voi ihailla ilmaiseksi.
Suomalaisesta arkkitehtuurista löytyy jokaiselle jotakin romanttisista jugendtaloista moderneihin funktionalistisiin rakennuksiin. Toinen tapa arvostaa maan arkkitehtuuria on vierailla sen kirkoissa. Helsingin tuomiokirkko, Uspenskin katedraali ja kallion sisällä sijaitseva Temppeliaukion kirkko ovat pääkaupungin silmiinpistävimpiä rakennuksia.
Lappeenrantaan Etelä-Karjalan kaupunki Lappeenranta rakentaa kokonaisen alueen hiekkaveistoksista miljoonia kiloja hiekkaa etsiville. “Fairytales” on tämän vuoden hiekkalinnan teema.
Veistoksia ja monumentteja, joilla on mielenkiintoisia tarinoita, löytyy mistä tahansa suomalaisesta kaupungista, mutta jotkut Helsingin patsaat voivat itse asiassa kertoa oman tarinansa – skannaa QR-koodi ja anna patsaan puhua.
Ilmaisia kävelyretkiä on myös saatavilla monissa kaupungeissa. Jotkut ovat itseohjautuvia, kun taas toiset voivat olla vapaaehtoisten johtamia.
10. Ilmaiset tapahtumat
Suomen kaupungit tarjoavat laajan valikoiman hauskoja tapahtumia, joihin osallistuminen ei maksa mitään.
Esplanadin puiston lavaa on kuvattu pääkaupunkiseudun kesäolohuoneeksi, jonne kaikki ovat tervetulleita tutustumaan joka päivä siellä esiintyviin erilaisiin esiintyjiin. Kuvataiteesta enemmän kiinnostuneille Helsinki Biennaalin näyttely on elämys, joka voi helposti pitää kiireisenä koko päivän. Vain 20 minuutin lauttamatkan päässä Vallisaaressa se on täydellinen kaupunkiloma, jossa yhdistyvät rentouttava luonto ja ajatuksia herättävä taide.
Uuden harrastuksen, kuten rullalautailun, aloittaminen voi myös olla juuri tämän kesän asia. Helsingin luisteluyhteisö Skeittikontti järjestää pääkaupunkiseudulla ilmaisia tunteja joka tiistai ja perjantai koko kesän ajan.
Maanantai 12. kesäkuuta vietetään myös Helsinki-päivää, jolloin paikalliset voivat nauttia lukuisista ilmaisista esityksistä ja aktiviteeteista. Katso ohjelma täältä.
Toinen kesän kohokohta on Siivouspäivä eli siivouspäivä. 25. elokuuta kokonaiset kaupungit muuttuvat jättimäisiksi kirpputoreiksi. Se on mahdollisuus vähentää, käyttää uudelleen ja kierrättää. Voit myydä tai lahjoittaa sen, mitä et enää tarvitse, merkityissä paikoissa.
Muissa kaupungeissa ilmaisia kesätapahtumia ovat muun muassa Hangon Regatta, Rauman kulttuurinen Pitsiviikko, Kotkan merijuhla ja Omenakorjuutapahtuma Ahvenanmaalla.